Kategorier
Okategoriserade

Pålning – frågor & svar

I samband med att man ska bygga exempelvis ett hus så blir ett avgörande steg att ta reda på vilken typ av mark det ska byggas på. Har man tur så kan det handla om gynnsamma markförhållanden där det kan räcka med att man gräver och sedan gjuter en platta – varpå man sedan kan påbörja byggnationen på allvar. Har man lite mindre tur så kan det emellertid krävas en förstärkande åtgärd innan en platta och en grund kan gjutas. Detta i form av en pålning. 

Vi säger mindre tur då det egentligen inte är ovanligt att en pålning måste utföras – och att det samtidigt också handlar om en både beprövad och säker metod som även används i samband med att man bygger större fastigheter och exempelvis vid byggande av infrastruktur som järnvägar. 

Vi tänkte här nedan svara på några vanliga frågor om pålning och genom detta ge dig lite mer kunskap om ämnet. Enligt följande.

Varför måste en pålning ske? 

Bedöms marken som instabil så blir en pålning en förstärkning som gör att byggnaden kan stå stadigt i framtiden och att rörelser i jorden inte innebär att exempelvis sättningsskador uppkommer. Pålning kan ske med olika material – betong, cement, trä – och med olika tekniker där man antingen borrar eller slår fast pålarna som förankras i sten eller en berg. 

Är pålning dyrt? 

Det beror helt på hur pass omfattande projekt det handlar om – samt vilken firma man väljer. En sak som bör poängteras är att skillnaden i pris mellan olika företag kan vara väldigt stor. Ta alltid in offerter från flera olika företag innan du bestämmer dig – och se alltid till att de företag du kontaktar har specialistkunskaper. Väljer du pålning via exempelvis en hustillverkare så kan detta innebär sämre kvalitet och ett väldigt högt pris. Tänk även på att pålning är inkluderad i Rot och att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden.